Årsrapport, fakta og nøkkeltall
Opplysningsvesenets fond ble opprettet i 1821 og forvalter verdier som historisk har vært knyttet til presteembetet i Norge. Verdiene i OVF består av fast eiendom og verdipapirer. I 2023 ble verdiene i OVF konsern beregnet til 9,5 milliarder kroner. Årsrapporter med regnskapet redegjør for flere detaljer knyttet til det økonomiske bildet.
En ny tid for OVF
På bakgrunn av at Statskirken ble opphevet i 2017 og i dag er en folkekirke, samt at boplikten er opphevet, kom det det i 2019 en Stortingsmelding som peker på en ny retning og en ny fremtid for OVF. Etter flertall i Stortinget besluttet regjeringen at OVFs verdier bør deles mellom kirken og staten, som en konsekvens av at kirke og stat har skilt lag.
Staten forplikter seg samtidig til å bruke et beløp tilsvarende de verdiene som forblir på statens hånd, til et program for restaurering og vedlikehold av de gamle kirkene i Norge. Dette er kalt Kirkebevaringsfondet.
Fra januar 2024 er OVF en ren statlig virksomhet. Virksomhet skal drives etter markedsmessige betingelser og er underlagt Loven om OVF som ble virksom fra 1.januar 2022. Grunnlovsvernet i §116 i Grunnloven ble fra januar 2023 opphevet.
Ringsaker prestegård er en storgård ved Mjøsa. Gården har storproduksjon av svin og et jordbruksareal hvor det dyrkes korn.
Kirkebevaringsfondet
I Stortingets vedtak blir det stilt som vilkår for delingen av OVF at staten øker sin innsats for å bevare de kulturhistorisk viktige kirkebyggene i et omfang som svarer til de verdiene staten blir eier av på et bestemt tidspunkt.
Videre legger St. meld. nr. 29 (2018-2019) og anmodningsvedtak nr. 500 14. april 2020 til grunn av den økte innsatsen overfor kirkebyggene skal finansieres av staten og kommunene i fellesskap og ikke avløse kommunenes økonomiske ansvar eller komme til erstatning for andre tiltak eller ordninger som finnes på området.
Hvordan den kommunale medfinansieringen innrettes, og hvilken modell som velges for den statlige innsatsen, er enda ikke besluttet og vil bli gjenstand for egne utredninger i departementet med relevante parter. ( Barne-og familiedepartementet des. 2021)
Tildelingsbrevet
Hvert år får OVF et tildelingsbrev fra departementet, som understreker strategi mål og retningsgivende tiltak; Tildelingsbrev til Ovf 2024 . Virketiden til tildelingsbrevet gjelder fram til fondet blir et aksjeselskap. Det vil skje høsten 2024. Etter omdanningen skal eierstyringen overføres til Nærings-og fiskeridepartementet. Revidert tildelingsbrev 2024 og opphør av virksomheten.
Organisasjon og oppbygging
Forvaltningsorganet har eget styre oppnevnt av departementet. I Hovedinstruksen for forvaltningen av Opplysningsvesenets fond heter det:
«Styret skal påse at det foreligger en enhetlig og gjennomgående styringsstruktur som sikrer at fondets formål og de forutsetninger som ellers gjelder for fondets forvaltning, blir ivaretatt for alle deler av fondets virksomhet. (...) Styringsstrukturen skal bl.a. innrettes slik at den sikrer en tilfredsstillende internkontroll, en helhetlig og systematisk risikostyring og tilfredsstillende styring og kontroll med virksomheten, inklusive datterselskaper, felleskontrollerte og tilknyttede selskaper.»
Les hele (Hovedinstruks for Opplysningsvesenets fond) og (vedtektene for Forvaltningsorganet for Opplysningsvesenets fond).
Selv om det gjennom tidene har vært stor avskalling og fradeling av prestenes eiendomsareal, er fondet en stor grunneier, nr. 8 i rekken. Eiendomsmassen består av presteboliger, prestegårder, festetomter, skog og landbruksarealer i tillegg har OVF verdipapirer. Datterselskapene Clemens Eiendom har 10 næringseiendommer og er involvert og delaktig i flere store byprosjekter, i tillegg til nybygde boligfelt. Clemens Kraft er landets nest største leverandør av grønn energi, produsert gjennom drift av 52 småkraftverk, hovedsakelig plassert på Vestlandet.
Samfunnsengasjement
På samme måte som presten og prestegården var en innovatør på mange samfunnsbyggende felt, ønsker OVF å videreføre og forvalte eiendommene på best mulig måte.
OVF ønsker at prestegårdenes samfunnsbyggende rolle videreføres, og viser samfunnsengasjement gjennom:
- presteboliger som får ny betydning og nytt innhold lokalt
- prestegårdsarealer som er innovative som forsøksgårder (NIBIO)
- arealer som gir ny vekst og utvikling i distriktene (Clemens Eiendom, Smarte nabolag)
- skog som tar opp CO2
- elver som gir grønn energi (Clemens Kraft)
- kapital som settes inn i bærekraftige prosjekter i andre land
Alene om sin historiske bakgrunn
Opplysningsvesenets fond ble omtalt i Norges Grunnlov i 1814 og fikk en egen lov i 1821. I Grunnloven ble mandatet og hensikten med fondet beskrevet i § 116. Etter kongelig resolusjon ble Forvaltningsorganet for OVF etablert 1. januar 2001, men dette vil bli forandret. Høsten 2024 vil OVF bli et AS under Nærings-og fiskeridepartementet.
Fondet forvalter det historiske prestebordsgodset som var forbeholdt presteskapet, også kalt "Det benefiserte gods". Det store eiendomsarealet som vokste seg stort gjennom middelalderen, fungerte som en viktig inntekstkilde for presten ved siden av inntekter fra kirkelige handlinger. I dag er arven etter prestenes eiendomsareal kraftig redusert, men fondet har et kulturminneansvar og et vedlikeholdsansvar knyttet til "prestegårdsgodset". I dag dreier seg om 1 180 små og store bygninger. Blant disse ble en fjerdedel vedtaksfredet av Riksantikvaren (1991), og blant disse er 80 bispe- og presteboliger. OVF har i 2024 20 forpaktningsbruk og en stor andel jordleie og festetomter, skog og utmark.