Nye loka­ler for Asker husflidslag

En drøm er blitt virkelig og en seilas er over for Asker husflidslag. 14. februar kunne de feire at et nytt liv var begynt i selve presteboligen.

Publisert

Peter Paaske iført vest, sittende ved en gammel vev

Peter Paaske har vest med vevd stoff som har røtter til Asker prestegård Foto: OVF

Den nye leieavtalen mellom Ovf og husflidslaget innebærer rikelig med plass for lagets kurs og aktiviteter i mange, nye år fremover. Helt siden boplikten for prester ble opphevet i 2015, da presten flyttet ut, har husflidslaget hatt en drøm om å flytte sine vever og utstyr fra drengestua til hovedhuset

En prosjektgruppe ledet av Peter Paaske har jobbet målrettet sammen med styret i husflidslaget om å få på plass en leieavtale med fondet. Asker kommune har hele tiden vært positive og lovet økonomisk støtte.

Under markeringen i prestegården onsdag 14. februar fikk fondets prestegårdsinspektør Goro Rusten og fondets agro-ansvarlige Ivar Tollan ros for å være romslige, imøtekommende og løsningsorienterte.

Tilknytning til huset

Det var på Asker prestegård sogneprest Jacob Neuman stiftet Asker prestegjelds vel i 1908 som hadde som formål å fremme jordbruk, hagebruk, husflid og hjemmeindustri. I huset ble det vevd stoffer som senere kom inn i Asker bunaden.

Husflidslaget har sin historie i veggene. Høyden under taket og romsligheten i andre etasje er gull verdt når vevene går. Drengestua vil fremdeles være i bruk både til kurs og aktiviteter ikke minst for gruppa Ung husflid.

Lys i vinduene

For gården som består av fem fredete bygninger må mye hensyntas, sier Ivar Tollan. Når det gjelder låven og fjøset har egne organisasjoner leieavtaler, mens for hovedhuset har det vært snakk om en bruksendring. Bygningen er ikke lenger et privat hjem. For fondet er det viktig med stabile, gode leietakere som kan bruke huset og ha aktiviteter der fra morgen til kveld, legger Goro Rusten til.

Asker prestegård vil det lyse fra vinduene hele dagen, sier hun og ønsker Asker Husflidslag lykke til i storstua på prestegården.