Præst­gar’n bærer tra­di­sjo­nen videre

Præstgar’n i Snertingdal i Innlandet er en tidligere prestegård fra 1899, og er på Anita Krohn Traaseth og Hans Olav Brenners hender på fjerde året. De engasjerte eierne driver stedet som et kultursenter der det holdes festivaler, teateroppsetninger og lokale arrangementer.

Publisert

Foto Anita Krohn Devold og Hans Olav Brenner

Anita og Hans Olav ønsker velkommen til den lune og trivelige Præstgar'n - et samlingspunkt som bærer mye av kulturen og historien til bygda. Foto: Erik Thallaug

Hans Olav Brenner og Anita Krohn Traaseth kjøpte gården i 2017 som et spleiselag – begge like opptatt av å skape nytt liv til det tradisjonsrike stedet. På de snart fire årene som er gått har flere tusen besøkt arrangementene i Præstgar’n. Covid 19-pandemien har begrenset aktiviteten det siste året, men Anita og Hans Olav mimrer om det aller første arrangementet da 800 personer møtte fram over to dager.

– Under velkomsttalen vår hvisket noen til oss at begge toalettene i huset var tette. Helt krise, ler Anita. Men det ordnet seg fint - naboen åpnet bare opp gjerdet sitt, satte opp skilt med «Veien til toalettet» og dermed var problemet løst, forteller hun.

– Slik er det i Snertingdal, sier en tydelig stolt Hans Olav, som opprinnelig kommer fra nabobygda. På sikt ønsker de to å føre prestegården tilbake til original stand, og er for tiden i gang med å male veggene med original linolje. Huset rommer to etasjer med tre stuer, et romslig kjøkken og flere soverom. I den senere tid er det satt inn to varmepumper som hjelper å holde den gamle bygningen varm. Om de noen gang har angret på kjøpet?

– Aldri, kommer det unisont fra begge. Vi har fått en overveldende mottakelse i bygda!

Hans Olav har trålet dokument på dokument i OVFs arkiv i Riksarkivet og Statsarkivet og er overrasket over så mye som er dokumentert.

– Alle prestegårder i Norge har fyldig informasjon knyttet til seg. Så er du interessert i historie og går med en drøm om å eie en gammel bygning selv, så hopp i det – du vil ikke angre, er budskapet fra de to eierne.