OVF 200-års dag mar­ke­res med hage­fest i bispeboligen

Gamle dokumenter kan fortelle at fondet ble etablert ved lov 20.8 1821. Siden den tid har avkastningen av fondet kommet samfunnet og ikke minst Den norske kirke til gode.    

Publisert

Hvitt trehus omgitt av grønne trær på tunet.

Vestre- Aker prestegård bærer også navnet Nedre Blindern gård Foto: OVF

På jubileumsfesten vil H.M Dronningen kaste glans over dagen og plante det nye tuntreet i borggården. Det vil være et bredt program der Geirr Lystrup vil fremføre et bestillingsverk og Anne Lindmo vil være konferansier.

OVF ble grunnlovsfestet i 1814 og opprettet i 1821. Fondets midler kom fra eierskap og salg av prestegårder. En av de viktigste grunnene til opprettelsen av OVF var å sikre økonomien til det nyoppstartede Universitetet i Oslo. Eiendommen på Vestre- Aker har i sin tid gitt arealer til bygging av Universitet på Blindern, Marienlyst skole og NRK blant annet.

- Når OVF runder 200 år, kan vi se tilbake på en virksomhet som har hatt stor betydning for samfunnsutviklingen. Vi arbeider i dag med både å selge presteboliger, samtidig som vi arbeider med å finne annen bruk av prestegårder med særlig stor kulturhistorisk verdi. Fondet har vært og er en muligjører ved å være en stor grunneier. Historisk har OVF har hatt stor betydning for utvikling av skole, landbruk og tettsteder, og vi vil i fremtiden også være en aktuell samarbeidspartner på disse områdene, sier Ole-Wilhelm Meyer, direktør i OVF.