Ei fin­sto­ve” for bygda

Dagfinn Hovland kunne ikke se for seg at prestegarden hjemme i Luster skulle stå tom etter at presten flyttet ut. Fra andre kanten av landet sendte han et brev til ordføreren hvor han fortalte om hva slags opplevelser huset kunne fylles med, og det tok ikke lang tid før Opplysningsvesenets fond som eier fikk en engasjert søknad fra en lustring med gründertanker.

Publisert

Mann i blå dress står i inngangen til Luster prestegård

Foto: Gunhilde Sofie Vangsnes

Frem til Dagfinn luftet sitt ønske om å leie prestegarden for kulturelle formål, hadde rommene i prestegarden vært preget av en lang kontinuitet av prester. Huset hadde alle trekkene som var typisk for presten som embetsmann: tre stuer på rekke og rad, egen inngang til kjøkkenet for tjenestefolk, bispekontor og prestekontor med safe. Den epoken var for lengst over da Dagfinn trådde over terskelen. Presten hadde flyttet ut da boplikten ble opphevet, og presteboligen sto tom.

Opplysningsvesenets fond pusset opp og restaurerte presteboligen mellom 2016-2018. I 2016 var overflater i den gamle bispesalen rehabilitert og malt. Malermester Kjell Arne Aarseth dokumenterte tapet og maling. Året etter ble gang og bad fornyet, i tillegg til to stuer.

Den nye «finstova» har skapt mye engasjement, og med god hjelp fra bygdelaget, kommunen og andre lustringer kunne Dagfinn invitere til offisiell åpning den 18. august 2018, med mange gjester og god traktering. Målet var at huset skulle være et sted for glede, nytte og opplysning for lustringer så vel som for tilreisende.

– Vi har brukt prestegarden til selskap, møter, konserter og foredrag, samt overnatting for tilreisende artister og gjester. Huset er et velfungerende og lunt lokale som passer til både små og store anledninger, og har blitt leid ut som lokale til selskap med alt fra seks til 100 deltagere, forteller Dagfinn.

Et kulturelt mangfold

Siden åpningen har prestegarden vært et sted for både private og offentlige høydepunkt, med kunstutstilling til ære for Johannes Flintoe, vinterblomstkurs med hagelaget, mange konserter, boklanseringer, forfatterbesøk og foredrag om alt fra juletreet sin historie til hudsykdommer. Målet har vært å ha minst ett arrangement i måneden, noe som ble utfordrende da landet stengte ned i mars i fjor.

– Vi har et stort etterslep på jubileer og festivitas som vi gleder oss til å ta igjen når det blir tillatt. Vi håper i hvert fall på det beste, og har planlagt konsert i begynnelsen av juni og konfirmasjoner til sensommeren, sier Dagfinn.

En jubilant som også skal feires i 2021 er OVF, som fyller 200 år. I løpet av året skal fondet avholde prestegårdsarrangementer over hele landet, og ett av arrangementene vil finne sted hos Dagfinn på Luster prestegard. Dette skjer søndag 12. september.

– Det er givende å kunne åpne huset for lokale og tilreisende, og bruke det som et levende kulturelt samlingspunkt, slik prestegardene tradisjonelt har fungert opp gjennom årene. Det gleder vi oss til å gjøre igjen, avslutter Dagfinn.

Hus og kirke omgitt av fjell og grønn mar

Prestegarden ligger i et majestetisk landskap ved Lustrafjorden, innerst i Sognefjorden.

Foto: OVF