Arkiv og kart
Siden 1821 har våre aktiviteter skapt arkiver knyttet til forvaltning av eiendommer over hele Norge.
Ikke minst har alle dokumentene som er kommet til gjennom 200 år hatt en viktig dokumentasjonsverdi og dokumentene forteller mye om det samfunnet arkivet har blitt skapt i. Allstads arkiver er en viktig kilde til kunnskap om vårt samfunn gjennom nesten 200 år.
Arkivene skapt i OVFs tid gir informasjon om en mangfoldig eiendomsmasse knyttet til prestegårdene.
Arkivene avspeiler samfunnet
Allstads arkiver har en betydelig samfunnsmessig verdi. I tillegg til den forretningsmessige bruken har arkivene en viktig dokumentasjonsverdi og informasjonsverdi utenfor egen organisasjon, bl.a. for historikere og forskere. Og uten tvil har arkivene en viktig dokumentasjonsverdi for det samfunnet arkivet har blitt skapt i.
Eldre arkivmateriale om forvaltning av prestegårder fra ca. 1821-1997 finnes i prestegårdsserien som kan utforskes i Arkivverkets digitalarkiv. Serien omfatter dokumentasjon knyttet til forvaltningen av prestegårdene, eksempelvis bygningsvedlikehold, forpaktning, utleie, salg, festeforhold, jakt- og fiskerettigheter, skog m.m.
For å få tilgang til materialet må du opprette en brukerkonto i Digitalarkivet. Send deretter epost til post@allstad.no merket «Digitalarkivet» med informasjon om ditt brukernavn, samt underskrevet taushetserklæring for arkiv-innsyn og beskyttelse av taushetserklært informasjon.
Se for øvrig veileder til søk og gjenfinning av materiale i Digitalarkivet
For henvendelser vedrørende pågående saksbehandling eller dokumentasjon etter 1997 brukes kontaktskjemaene.
Lang arkivtradisjon
Tilfanget til arkivet tok form allerede før 1814. Dette ser vi spor av i de historiske arkivene som i dag er avlevert til Riksarkivet. I nyere tid har saksområdene blitt utvidet og dette har økt behovet for å forvalte arkivene som er generert ut fra saksbehandlingen.