Steds­ut­vik­ling i havgapet

Gjennom datterselskapet Clemens Eiendom skal OVF bidra til bærekraftig stedsutvikling i hele Norge. I Svolvær bygges et «Smart Nabolag». I Harstad blir det hotell, boliger, bibliotek og kino der skipsindustrien lå.

Publisert

Illustrasjon av boligområde i Tjeldbergvika i Svolvær.

De moderne boligene i Tjeldbergvika ligger helt ut mot havet, ikke langt fra Svolvær. Foto: Lund Hagem Arkitekter

Smarte nabolag

Smarte bygg og smarte byer har mange hørt om, men hva med smarte nabolag? Konseptet baserer seg på løsninger innenfor bærekraft, felleskap og teknologi, både for i dag og morgendagen.

– Den teknologiske utviklingen går så raskt at vi må legge til rette for at folk skal kunne benytte seg av teknologi som allerede gjør hverdagen enklere samt spennende og nyttig teknologi som kommer senere, uten kostbare inngrep, sier daglig leder Bernt Nordby Skøien i Clemens Eiendom.

– Alle som kjøper bolig av oss skal få lader til elbil på veggen, og alle skal få solceller på taket. Vi sponser nemlig alle boliger med en startpakke, og så håper vi at flest mulig tapetserer taket med solceller. Slik kan de lade elbilen med energi fra solen! Vi kaller det «Sol-på-tanken».

Det er også flere andre løsninger som ligger i konseptet Smarte Nabolag.

– Smart energistyring bidrar blant annet til å få ned energikostnadene, utearealene blir tilrettelagt for å fremme biologisk mangfold og for en fremtid med større variasjoner i været, gjennom blant annet god overvannshåndtering. I tillegg skal alle fremtidige nabolag ha ett eller flere fellestilbud, som badstue, smørebod, treningsanlegg, gjestehus eller lignende. Hovedpoenget er jo at man skal trives i nabolaget sitt.

Svolvær først ute

Det første Smarte Nabolaget Clemens Eiendom skal bygge er et prosjekt med over 200 boenheter i Vågan kommune, mellom Svolvær og Kabelvåg.

– Området her ute i havgapet er kanskje noe av det vakreste Norge kan by på. Prosjektet i Svolvær skal være et forbilde for alle framtidige nabolagsprosjekter i regi av Clemens Eiendom, sier Nordby Skøien.

Byutvikling i Harstad

I Harstad sentrum, på området til tidligere Kaarbø Mekaniske Verksted, har Clemens Eiendom og Harstad Skipsindustri (HSI) gått sammen om et stort utviklingsprosjekt.

Kaarbøkvarteret blir et spennende tilskudd til Harstad, med hotell, boliger, kontorer, butikker og serveringssteder, nye Harstad bibliotek og en splitter ny kino

Bernt Nordby Skøien

– Idéen med området er å skape et attraktivt og urbant miljø med ulike byfunksjoner, i tråd med Harstad kommunes ønske. Det er en veldig attraktiv tomt med god beliggenhet i sentrum av Harstad, og derfor var det også et sterkt lokalt ønske om å få både et større kulturtilbud og et moderne hotell her. Hotellet blir helt fantastisk, og kommer til å bli et landemerke i Harstad, rett ved innseilingen til Hurtigruta. Skal lokalsamfunn utvikle seg og være attraktive for nåværende og fremtidige generasjoner er ulike kulturtilbud, moderne bomiljøer og gode urbane kvaliteter viktig, sier han.

I tillegg til disse to prosjektene er Clemens Eiendom med på utvikling av tettsteder, byer og boligområder også andre stederi landet.

– OVF har tomter på til sammen 895 000 dekar landet over. Dette gir oss tilgang til en enorm tomtebank for eiendomsutvikling. Vår oppgave er å finne tomtene som er attraktive for utvikling, og kjøpe dem av OVF til markedspris, sier Bernt Nordby Skøien.