Preste­gård med ny profil

Kolvereid prestebolig har hatt 400 besøkende etter åpningen i juni.

Publisert

Kolvereid pg

For Nærøysund kommune vil Kolvereid prestegård spille en viktig rolle og være en viktig kulturell møteplass. Foto: C. Vågan

Presteboligen har huset prester på rekke og rad siden 1912, og vært et hjem. Nå har den gamle embetsboligen åpnet dørene for annet bruk, for kulturmønstringer av ulikt slag, men også blitt et nytt hjem for en verdifull kunstsamling. Kolvereids befolkning har sluttet mannsterkt opp rundt den lokale malerisamlingen som har fått plass på veggene fra gulv til tak, gjennom to fulle etasjer.


På sensommeren og høsten har det vært både salgsutstilling og kulturkvelder og den store hagen viser seg godt egnet som publikumssal i det fri.

Leieavtalen med kommunen forteller at presteboligen skal utvikles som museum, for lokal kunstsamling og som kulturell møteplass. Selve bygningen har fått en viktig oppgradering, hvor vinterhagen er bygd opp etter nye forskrifter. De historiske tegninger som arkitekt og trønder Georg Arentz leverte for mer enn hundre år siden og som ligger i OVFs arkiv, har vært gangbare og en viktig følgesnor. En ny og lovende epoke, inn i en ny tid har begynt for presteboligen nord i Trøndelag.

Kolvereid tatt av kommunen

Kolvereid prestebolig er oppført i Jugend stil som var i motebildet på 1910 tallet.

Foto: Vågan

Georg Arentz står bak både Selbu og Meldal prestebolig. Han har de særpregene som kjennetegner en embetsmannsbolig, blant annet flere stuer på fasadesiden og gode bygningsdetaljer.

Arkitekt tegning kolevereid

Fasaden i 1912

Foto: OVF arkiv

1 / 3