Regje­rings­for­hand­lin­ger på Grana­vol­den Gjæstgiveri

-Dette ligger på den Bergenske kongevei i tillegg er det passelig avstand til hovedstaden, sa Erna Solberg smilende, når hun på pressekonferansen ble spurt om hvorfor Granavolden Gjæstgiveri ble valgt som årets forhandlingssted. 

Publisert

Vinterbilde av Granavolden Gjæstgiveri fra utsiden

På Granavolden var det skysstasjon og gjestgiveri. Foto: Jiri Havran

Hotellsjef Trine Hilden roser Ovf for oppgraderinger som er gjort og forteller at da vi fikk beskjeden rett før jul var det ikke så mye å tenke på. Ting var på stell og fungerte bra her. Rom og og værelser var pene og holdt standard.- I forbindelse med forhandlingene har det blitt regler knyttet til sikkerhet og politi, mens vi på innsiden har tenkt på våre kjøregler og presentasjoner. Vi har tenkt på at mat og drikke skal smake godt og sengene skal være gode å sove i. Det skaper varige verdier.

Gjestgiveriet er de siste årene blitt godt kjent for sine smakfulle retter, som kjøkkensjef Hanne står bak. Den kortreiste Hadelandsmaten er krydret med husets gode atmosfære og gjestfrihet. Den legger folk merke til.

Opplysningsvesenets fond kjøpte Granavolden Gjæstgiveri i 2010. Da hadde stedet vært i privat eie helt fra Gregers Granavoll startet opp i 1684, og fikk kongelig bevilling til å drive for seg og sin etterslekt. Da Ovf overtok stedet inklusiv den fredete Gregerstua, begynte store oppgraderinger og utvidelser av bygningsmassen. Dette varte frem til 2014. I dag fremstår Granavolden som et moderne konferansehotel, hvor særpreget og ektheten sitter i hus og vegger. Bygningene ligger fremdeles til den Bergenske kongevei og postveien til Christiania, 340 meter over havet og 70 kilometer fra hovedstaden.

At Granavolden Gjæstgiveri skal huse årets regjeringsforhandlinger og får vist seg fram som et konferansehotel, langt utenfor Hadeland, er fantastisk. Gjæstgiveriet var i internasjonalt lys da ANC hadde sitt toppmøte her i 1989. Det er nesten 30 år siden. Dengang skulle det dekkes til 90 delegater. -Vi er i en annen tid nå, sier Trine og forteller om 43 moderne rom som er i bruk under forhandlingene, om den gode kortreiste maten og det lokale Gregers-ølet.

Den historiske rammen med Søsterkirkene og Pilegrimsveien i det åpne hvitlkedde landskapet, hvor gjestgiveriet ligger i sentrum, har ved årets regjeringsforhandlinger blitt satt på kartet.